Aandacht voor de spijkerbroek
Met een grote tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht staat plotsklaps ‘denim’ volop in de belangstelling van de pers. Niet alleen mode journalisten laten hun licht op deze klassieker schijnen, zelfs een krant als het Financieele Dagblad wijdt er een aanzienlijk artikel aan.
Niet verwonderlijk. De spijkerbroek neemt een enorme plaats in in het modebeeld. Het is vooral de indigo-gekleurde werkbroek van stevige stof die het fenomeen’spijkergoed’ in de negentiende eeuw in de belangstelling zette. En zeker nadat de jeugdcultuur in de jaren zestig van de twintigste eeuw deze broek heeft omarmd als protest-uniform tegen burgerlijke tuttigheid, is deze niet meer weg te denken uit het straatbeeld!
‘De spijkerbroek is van ons allemaal’
Bijna iedereen heeft een spijkerbroek in zijn of haar garderobe of een ander kledingstuk gemaakt van spijkerstof in een of andere vorm:
Een broek, een top, een blouse, een pet, een jasje, een tas … de stevige stof wordt veelvuldig gebruikt en geeft een stoere, vaak enigzins sexy look. Hoewel jeans een couture uitstraling kan hebben, is het nog steeds de spijkerbroek het kledingstuk bij uitstek dat een sfeer van rebellie uitstraalt; van lak hebben aan conventies, van gemak, van onverwoestbaarheid en vaak ook van een hang naar het gevoel van eeuwige jeugd.
Jeansindustrie
Opvallend is, dat Amsterdam in trek blijkt te zijn als vestigingsplaats voor jeansindustrie. Zo zeer zelfs, dat Amsterdam op weg is om jeanscentrum van de wereld te worden … Naast hoofdkantoren voor grote labels als Tommy Hilfiger en G-Star heeft ook Levi een ontwerpstudio in de Nederlandse hoofdstad gevestigd.
Nieuwe labels
Nieuwe Nederlandse jeanslabels zijn onder andere:
- K.O.I.-jeans: Kings of Indigo. Quality wear for the next era. Every garment made with a conscience.
- Gluejeans: Authentic handmade jeans.
- Atelier Tossijn: Made to measure jeans. Dit atelier is tijdelijk verplaatst naar het Centraal Museum!
‘Van plant tot klant’
Een heuse Jean School, onderdeel van ROC Amsterdam in samenwerking met House of Denim, biedt jongeren de kans zich te specialiseren in het jeanssegment. Of zoals James Veenhoff van House of Denim het in dit filmpje zegt: ‘ De jongeren leren hier alles over jeans van plant tot klant.’
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.