Deze maand focus ik op het thema BLOEMEN IN MODE. En zonder te pretenderen daar alles over te weten of te zeggen, ben je het waarschijnlijk in elk geval met mij eens dat bloemen een grote bron van inspiratie vormen voor modeontwerpers door de jaren heen.
Het maakt niet uit welk jaar je bekijkt, maar telkens duiken bloemen op als thema. In de meest eenvoudige vorm als print op stof (confectie en ready-to-wear); maar in haute couture collecties vertaalt dit thema zich vooral in rijk bewerkte stoffen, kanten en borduursels.
Bloemen in mode: prints ready-to-wear

Zoals je ziet is toepassing van bloemen in mode in deze voorbeelden tamelijk eenvoudig: je kiest een stof met bloemenprint en maakt hier een kledingstuk van. Et voilà! Deze manier is zo eenvoudig dat zelfs de meest simpele ontwerpen hiermee een bloementwist krijgen. De kwaliteit van het ontwerp van de print en de kwaliteit van de stof maken of breken het idee.
De print kan een waarheidsgetrouwe weergave zijn van een bloem, of een artistieke of grafische impressie. Een all-over print of een grote bloem.
Hoe kom je aan originele stoffen? Hoe zorg je ervoor dat je geen kleding maakt die je vervolgens overal om je heen tegenkomt? Of erger: waar een BN-er mee verschijnt op de rode loper en je tot de ontdekking komt dat iemand anders van dezelfde stof een creatie draagt … pijnlijk.
Er zijn in Nederland en daarbuiten gelukkig nog goede adressen voor bijzondere bloemenstoffen te vinden! Mijn favorieten zijn onder andere Nanucci Tessuti in Amsterdam, en Janssens & Janssens in Parijs: de ultieme collecties geprinte zijdes! Op het moment dat deze blogpost verschijnt, sta ik op het punt om naar Parijs te gaan om Première Vision te bezoeken, dé beurs voor stoffen en fournituren! Ik doe hier vooral inspiratie op, en combineer het met een aantal dagen struinen door Parijs … heerlijk!
Maar zelfs als je unieke ontwerpen maakt of kleine oplages, kun je met het thema bloemen in mode heel eenvoudig je eigen print laten drukken. Eén van de websites die dit mogelijk maken is Spoonflower. Voor meer mogelijkheden qua stofkeuze (ook een rijke schakering aan milieu-vriendelijker stoffen) kun je ook kiezen voor House Of U, een Nederlands bedrijf met wereldwijde reputatie op het gebied van digitaal printen op stof. De kwaliteit hiervan is zeer goed.
Ontwerp je eigen bloemen (print)
In mijn vakantie in januari heb ik een aantal cursussen gedaan om meer vertrouwd te raken met het gebruik van de iPad- App PROCREATE, waarmee je onder andere zelf prints kunt tekenen en verwerken in een doorlopend patroon. Hiermee hoop ik binnenkort zelf toe te passen wat ik hier met jullie deel. Hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld je eigen voering te ontwerpen voor een Chanel-geïnspireerd jasje?
Ja maar … ik kan niet tekenen!
En nu hoor ik een aantal van jullie denken: “Ja, maar ik kan niet tekenen!” I’ve got you covered! Dit ben ik ook ten voeten uit: ik ben geen natuurtalent in tekenen. Maar toch teken ik nu elke dag! Van alles en nog wat. Het is een fijne manier om je gedachten op papier te zetten, al is het maar in ruwe vorm.
Door in Google te zoeken naar bijvoorbeeld ‘teken een roos‘, krijg je een wereld aan voorbeelden te zien. Vooral de stap-voor-stap uitleg hoe je een roos tekent is heel verhelderend. Echt! Probeer het eens. Je zult versteld staan van je eerste probeersel en hoe goed die al lijkt.
Zelf kwam ik onlangs een boekje tegen in de plaatselijke boekhandel ‘tekenen in 10 stappen BLOEMEN’. Meteen meegenomen natuurlijk. Ook weer een simpele weergave van het proces. Zo krijg je vertrouwen in je eigen kunnen.
Gebruik overtrekpapier om patronen te ontdekken
Weet jij nog wat overtrek papier is? Doorschijnend papier waarmee je een plaatje kunt overtrekken? Dit is een andere manier om vormen te ontleden in foto’s. Door hiermee te experimenteren en steeds meer lijnen weg te laten, kun je langzaam komen tot de kern van wat een bloem een bloem maakt. Vervolgens ga je daarmee aan de slag voor je eigen variaties. Denk niet dat je hiervoor dagen uit moet trekken. Je zult versteld staan van wat je in een afgebakende periode kunt neerzetten. Gewoon een timer zetten op een uur en gaan!
Print of borduursel?
Wat je hebt gedaan om een eigen print te ontwikkelen, kun je ook toepassen op borduursels. Ontwerpen van je eigen borduurwerk begint ook met 1) ontrafelen wat je mooi vindt bij anderen en 2) daar een variatie (of zelfs meerdere!) op maken.
Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de ontwerpen die cursisten maken tijdens de opleiding broderie d’art, waarbij ze eenzelfde ontwerp naar eigen inzicht invullen. Ogenschijnlijk denk je dan dat het wel allemaal op elkaar zal lijken, maar dat is niet zo. Ieder legt er iets anders in. En niet alleen het kleurgebruik is hier verschillend. Door deze opdracht te maken, ontdekken zij welke materialen goed werken in kleine en in grotere oppervlakken.
Ben jij helemaal wèg van bloemen? En zoek je naar aanleiding van deze korte introductie naar meer verdieping? Houd dan de nieuwsbrief in de gaten. Binnenkort wordt de compleet vernieuwde cursus gelanceerd rondom vijf verschillende manieren om 3D bloemen te maken van stof. Hiervoor heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Handig zijn met naald en draad is genoeg. Eenvoudig stikwerk op de naaimachine is handig. Dit is echt een cursus die een boost kan geven aan een omslag van het maken van kleding naar het maken van unieke couture stukken. Dus zorg dat je op de hoogte blijft en meld je aan voor de nieuwsbrief (zie homepage).
___________________
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Saskia ter Welle richt zich op (aankomend) professionals in de mode industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste, ambitieuze amateurs zijn welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.