Wel of geen rits?
Hoewel een rits niet speciaal wordt gezien als onderdeel van een couture kledingstuk, is er met de komst van de blinde rits wel een prachtige sluiting op de markt verschenen die (natuurlijk!) nu ook binnen de couture wordt gebruikt.
Bij een goed ingezette blinde rits, wordt de naad naar elkaar toegetrokken. Hierdoor zie je rits niet zitten, maar ziet de plaats waar de rits is ingezet eruit als een naad. Er is echter wel één voorwaarde om dit resultaat te bereiken: er moet geen spanning op de naad staan.
Korset sluiting
Nu is een korset (de verstevigde constructie als binnenwerk van een strapless bruids-of avondjurk) nu juist een onderdeel waar extreem veel spanning op staat. Toch wordt een avondjurk vaak wel met een blinde rits gesloten. Om de spanning van de sluitingsnaad af te halen, wordt het binnenwerk gesloten met een haak-en-oog sluiting. Meer hierover lees je in deze blogpost.
Feilloos een blinde rits inzetten
Om een blinde rits perfect te laten aansluiten, is het belangrijk dat de beide naden precies op elkaar aansluiten. Dat geldt in het bijzonder wanneer de rits over een deelnaad wordt heengezet (bijvoorbeeld bij de overgang van de rok van een jurk naar het bovenlijfje).
Ik heb op allerlei manieren geprobeerd een blinde rits in te zetten, maar, zèlfs bij gebruik van een speciaal voor de blinde rits ontwikkeld voetje, was ik vaak niet tevreden met het resultaat.
Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik blinde ritsen nu bij voorkeur inzet met de hand. Dit lijkt heel omslachtig, maar dat valt in de praktijk mee. Wanneer je de slag te pakken hebt, zit de rits er zonder frustratie in één keer goed in. Dat is de inspanning mijns inziens meer dan waard.
Graag neem ik je mee in mijn werk proces. Natuurlijk is maar één manier om dit te doen. Ik beweer niet dat dit de enige manier is, en al helemaal niet de enige juiste manier. Vele wegen leiden naar Rome!
Stap-voor-stap werkbeschrijving
Om je op weg te helpen, heb ik mijn werkwijze hieronder stap-voor-stap beschreven:
- Sla de naadtoeslag door
- Geef op het rits lint precies het begin en einde aan van de sluiting zoals deze in het pand moet komen; zowel op de linker- als op de rechterzijde van het rits lint (ik doe dit met een rijgdraad in afstekende kleur)
- Geef dezelfde afstand aan op de panden (rijgdraad in afstekende kleur)
- Open de ritssluiting en strijk het ingerolde lint open
- Speld en rijg de rits in het pand
- Check of de rits in gesloten situatie op de juiste manier aansluit
- Naai de rits vast met kleine stiksteekjes, precies in de vouw, vlak naast de tandjes van de rits, maar net niet té dichtbij.



Wat zijn jouw favoriete methoden om een rits in te zetten? Deel het met ons in de berichten hieronder!
Ook als je verzoeken hebt voor nieuwe blogposts: laat het ons weten! Welke onderwerpen spreken jou het meest aan? Welke informatie vind je lastig om te vinden?
Couture opleiding
Het programma van workshops, masterclasses en opleidingen bij Dutch Couture Academy richt zich op (aankomend) professionals in de mode-industrie die een mogelijkheid zoeken om zich te specialiseren in couture technieken. Ook enthousiaste amateurs zijn nadrukkelijk welkom! In de cursussen wordt een balans gezocht tussen techniek en inspiratie, tussen kennis en kunde en artistieke uitdrukkingskracht. Het ontdekken van een eigen handschrift wordt gezien als cruciaal in het onderscheidend vakmanschap van elke cursist.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.