Internationale mode tentoonstelling
Op het nippertje, werkelijk op de allerlaatste dag van de Modebiennale Arnhem 2011 lukte het mij om mij los te rukken uit de dagelijkse werkzaamheden en tijd vrij te maken voor het bezoeken van deze internationale tentoonstelling. Was het natuurlijk al de hele maand van plan, maar het kwam er niet van. Door mijn actieve betrokkenheid tijdens de vorige editie, was ik nu heel benieuwd naar de inhoud van deze versie.
Nieuwe locatie: succes of strop?
Allereerst was de locatie anders. Vorige keer werkelijk pal in het centrum van Arnhem, in het hartje van de stad; nu in een afgelegen en verlaten fabriek. Toen onder supervisie van Piet Paris, nu onder de bezielende leiding van Joff. Toen hoog in de lucht op palen; nu in het ‘stof der aarde’ (letterlijk vanwege het onverzorgde terrein). Wat een contrasten!
Introductie van Amber
Rondom muze AMBER, tegelijkertijd de verpersoonlijking van het fenomeen ‘mode’, werd de bezoeker rondgeleid door herinneringen die bepaald worden door mode en betekenissen die aan mode worden toegekend. Zoals we van de Modebiennale in Arnhem gewend zijn, was het ook nu weer een belevenis die verder gaat dan een tentoonstelling. Hoewel mode de hoofdrol speelde, werd er een beleving tot stand gebracht met beeld, geluid en zelfs geur: alle in dienst van AMBER.
Kleding
Hoe interessant ook, voor mij was dit geen onverdeeld genoegen. De toepassing van doordringende muziek en intense geuren maakten mij als HSP-er geirriteerd. Daardoor kon ik weinig geduld opbrengen voor wat mij wel aansprak: de kleding. Ik merk dat ik vooral geinteresseerd ben in draagbare kleding en de manier waarop deze gemaakt is. Mijn interesse geldt dus in de eerste plaats het ambacht.
Terugkeer van het ambacht
En dan is het geweldig om dit ambacht terug te vinden in vernieuwende ontwerpen! En het is mooi dat vernieuwend soms verrassend eenvoudig kan zijn. De ene keer draait het om de combinatie van kleuren. Een andere keer wordt een eenvoudig ontwerp uitgevoerd in een technisch nieuwe stof, of ligt het element van vernieuwing besloten in de herhaling van een vorm.
Klassiek?
Vast staat dat mode niet alleen maar snel verandert, maar juist ook telkens weer teruggrijpt op het verleden. Klassiekers in een nieuw jasje. Herinneringen gevat in stof. Associaties die worden opgeroepen door een combinatie van vorm en kleur.
En daarmee blijft mode een oneindige bron van inspiratie!
Wil je thuis op de bank verder lezen over mode en wisselwerking tussen mode en maatschappij? Dan kan ik je het volgende boek ten zeerste aanraden: Fashion and Accessories. Dit boek kwam tijdens de vorige Arnhem Mode Biennale uit en is de weerslag van Nederlands wetenschappelijk onderzoek op het gebied van mode. Dit is nieuw binnen Nederland en het geeft een verrassend interessante kijk op mode in een ruim kader.
_________________________________________________________________________________________________
Saskia ter Welle ontwerpt mode en adviseert op het gebied van kleur en stijl. Daarnaast doceert zij Franse Haute Couture borduurtechnieken in Nederland en organiseert zij inspirerende bijeenkomsten voor vrouwen rond kleding, kleur en stijl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.